Sponsor in de spotlight

TCO heeft een groot aantal sponsoren die wij zeer erkentelijk zijn voor hun ondersteuning. Hierdoor kunnen we zaken oppakken die anders financieel niet haalbaar zijn, of die ingrijpende gevolgen zouden hebben voor de contributie. We koesteren ze en willen daarom graag iets terug doen. In deze maandelijkse rubriek krijgen de sponsoren de kans om zich te presenteren. Het spits wordt afgebeten door Martin Lip van Culinair bij u thuis.  

Martin Lip is een geboren en getogen Ommenaar, getrouwd, drie kinderen met een grote passie voor goed eten. Martin is spontaan en vertelt makkelijk. Helemaal als het over eten gaat. Zijn ogen gaan glimmen en raakt niet uitgepraat over mooie producten en het belang van verse ingrediënten. Culinair bij u thuis staat als een huis en zijn agenda voor komende zomer is helemaal volgeboekt. “Het is echt ongelooflijk, sinds Corona is het een gekkenhuis en maakt het mensen allemaal niet meer uit wat een dinertje thuis kost. Ik mag alles uit de kast halen om ze een fantastische avond te bezorgen. Ze hebben lange tijd geen geld uit kunnen geven in hun favoriete restaurant en willen dan lekker thuis verwend worden met mooie gerechten en fijne wijnen.”

Uiteraard komt dit succes niet van de één op de andere dag aanwaaien. Martin heeft bij diverse bedrijven, waaronder Hotel de Zon en camping de Beerze Bulten, zijn kook-ervaring opgedaan. Na de horeca heeft hij als kok in een verzorgingstehuis gewerkt. “Op een gegeven moment krijgt de routine de overhand en is vrijwel elke dag min of meer hetzelfde. Dat ging me tegenstaan en ik wilde wat anders. Een collega van mij werkte naast zijn baan bij het verzorgingsthuis als thuiskok. Mijn interesse was gewekt”, vertelt Martin. “Het creatieve proces, het peilen en lezen van de klant, wat zijn de wensen en daar een mooi menu voor samen te stellen, dat zijn de krenten in de pap voor een kok, om maar even in het vakjargon te blijven.”

Het bedrijf groeide en er moest meer ruimte komen voor alle apparatuur en aanverwante zaken. Larcom bood uitkomst. In ruil voor opslagruimte neemt Martin enkele Larcom medewerkers onder zijn hoede en brengt ze de kneepjes van het catering vak bij. “Daar ben ik best trots op wat ik daarin heb weten te bereiken. Van medewerkers voor wie alles werd voorgekauwd heb ik nu een team weten neer te zetten dat zelf gaat nadenken en actie onderneemt. Als voorheen de komkommers op waren en we kwamen te kort, gingen ze gewoon zitten en wachten op opdrachten van mijn kant. Nu lopen ze weg en roepen dat ze even komkommers gaan halen bij de supermarkt. Dan ben ik best een beetje trots.”

Nieuwsgierig geworden wat Martin en zijn team allemaal koken?
Ga dan naar www.culinairbijuthuis.nl      

 

   

Als je nou denkt waarom staat Martin met rabarber en een tennisracket in zijn handen, dat komt omdat hij zijn favoriete recept met alle TCO-leden wil delen. Een rabarber cheescake, waarvan het water in je mond loopt.
Veel plezier met de bereiding en eet smakelijk!

Rabarber cheesecake
Voor Rabarber:
500 gr rabarber 
150 gr kristalsuiker
1 zakje (8 gr) vanillesuiker
Voor de bodem:
225 gr kandijkoeken
75 gr boter, gesmolten
Voor de cheesecake
800 gr roomkaas, op kamertemperatuur
200 gr fijne suiker
rasp van 1 citroen
4 eieren, op kamertemperatuur
200 gr zure room, op kamertemperatuur
40 gr maïzena  

Begin een dag eerder of de avond ervoor met het roosteren van de rabarber.   1.      Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
2.      Was en droog de stengels rabarber. Snijd de stengels daarna in grove, schuine repen. Opmerking: Hoe roder/rozer je stengels rabarber zijn hoe rozer je puree straks wordt. Schil de stengels niet! Zeker in het begin van het seizoen is dat niet nodig. Eventuele stugge draden kun je er gewoon even aftrekken.
3.      Meng de rabarber in een grote ovenschaal met de 150 gram suiker en het zakje vanillesuiker. Schep om, verdeel gelijkmatig in de schaal en dek daarna af met aluminiumfolie.
4.      Zet de schaal 15 – 20 minuten in het midden van de oven tot de rabarber zacht begint te worden (prik er even in met een vork om te checken). Haal daarna de folie van de schaal en zet nog 5 minuten onafgedekt in de oven. Zet de schaal vanuit de oven op een rooster en laat volledig afkoelen.

Cheesecake bakken
1.      Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter. 2.      Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.
3.      Doe de roomkaas, fijne suiker en de citroenrasp in een kom en roer dit door. Voeg vervolgens de eieren, zure room en maïzena toe en meng alles door tot een glad mengsel. Dit kan met een handmixer met gardes, maar ook gewoon met een garde. Schep het cheesecakemengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad.
4.      Zet op de bodem van de oven een (oven)schaal met wat kokend water. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake mooi bakt. Bak de cheesecake 1¼ -1¾ uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur en zet de vorm vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast. Schep het rabarber mengsel op de cheesecake en snij in punten.