Sponsor van de maand september Frans Klaassen

TCO heeft een groot aantal sponsoren die wij zeer erkentelijk zijn voor hun ondersteuning. Hierdoor kunnen we zaken oppakken die anders financieel niet haalbaar zijn, of die ingrijpende gevolgen zouden hebben voor de contributie. We koesteren ze en willen daarom graag iets terug doen. In deze maandelijkse rubriek krijgen de sponsoren de kans om zich te presenteren. Deze maand staat Frans Klaassen van Klaassen management en advies in de spotlights.

Wie is Frans Klaassen?

Frans Klaassen is 50 jaar, getrouwd, vader van twee kinderen en al dertig jaar woonachtig in Ommen. Hij verhuisde destijds vanuit Haarlem naar Ommen, wat op zich wel een cultuurshock was. Inmiddels is Frans meer dan verankerd in het Ommer bedrijfs- en verenigingsleven. Met vele bestuursfuncties in allerlei organisaties en zijn eigen bedrijf is Frans helemaal gesetteld en verbonden met ons kleine Hanzestadje. Ooit opgeleid als scheepswerktuigkundige is de link naar zijn huidige bedrijf niet echt een logische. Maar als Frans begint te vertellen vallen de puzzelstukjes toch gauw op zijn plaats. “Ik had al snel door dat ik niet wilde gaan varen en ben daarna bedrijfskundige informatica gaan studeren. Ik twijfelde altijd tussen techniek en kinderen. Toen de computer zijn intrede deed in het onderwijs was het één plus één is twee.” Tussendoor werd de PABO afgerond en werkte Frans voor het COA. “Het werken met mensen en te mogen zien en ervaren hoe zij kleine stapjes leren zetten op weg naar een beter leven vind ik fantastisch. Maar de logheid van het COA en met name de trage besluitvorming gingen me steeds meer tegenstaan. Vandaar dat ik de overstap heb gemaakt naar de Internationale School Vilsteren. Die school bestaat inmiddels niet meer en is ondergebracht bij de Internationale School Eerde. Dat was het moment om voor mezelf te beginnen met interim en advies werk. Sinds kort ben ik gediplomeerd NLP coach.”  

Interim en advies en NLP coach

Op dit moment verdeeld Frans zijn werkweek evenredig tussen zijn interim en advieswerk en zijn NLP coachingsburo. Waar in het interim werk de focus meestal op het groepsproces ligt en met name waar het spaak loopt, is hij als coach meer gericht op het individu. Toch zijn er veel paralellen en zijn beide functies complementair aan elkaar. “Mijn doel is om mensen een spiegel voor te houden, waardoor ze zien welk gedrag ze inzetten en wat daarvan het effect is. Waar komt dit gedrag vandaan en waarom is het niet (altijd) effectief. Wat is er voor nodig om dit te veranderen en wat zou je willen bereiken. Bijvoorbeeld door tijdlijn therapie onderzoeken we de oorsprong van bepaald gedrag. Want gedrag is datgene wat de ander aan de buitenkant ziet van jou, maar dat wordt aangestuurd door innerlijke emotie. Als die emotie verstoord is dan is je gedrag dat ook en die processen moeten weer geordend worden. Meestal zie je in vijf sessie de aha-erlebnis bij de coachee.  

Kunnen wij onszelf coachen in een wedstrijd?

“Jazeker kan dat. Onze hersenen kunnen eigenlijk niets met het woordje ‘niet’. Dus gedachten als: het lukt me niet, ik kan dit niet, dit gaat niet lukken, zijn eigenlijk overbodig en je bereikt er niks mee. Beter is om te bedenken: Hoe pak ik dit aan, ik heb dit geleerd, ik kan dit, etc.” Frans belooft niet meteen de winst maar wel meer plezier in het tennisspel. En daar gaat het tenslotte toch om in het leven: Het gaat niet om de knikkers maar om het spel!

Meer informatie over Frans Klaassen Interim en advies en NLP coaching is te vinden op LInked.com