Vrijwilliger van de maand oktober Commissie behoud en werving

Commissie behoud en werving

TCO wordt volledig bemand door vrijwilligers en dat is niet toevallig. Eén van onze huisspreuken luidt: elk lid een vrijwilliger. Wij zijn er van overtuigd dat samen taken oppakken de clubbeleving en sfeer ten goede komen. Daarbij, ook niet geheel onbelangrijk, is dit de enige manier om de contributie laag te houden. Maar wie zijn die vrijwilligers en wat doen ze? Elke maand stellen we één of meerdere vrijwilligers aan je voor in deze nieuwe rubriek.

Deze maand zetten we de commissie behoud en werving in het zonnetje. Een commissie die afgelopen anderhalf jaar niet heel zichtbaar heeft kunnen zijn door de Corona regels die hun activiteiten grotendeels heeft lamgelegd. De commissie is in 2013 opgezet, of beter gezegd wat meer gestructureerd neergezet door Lucas Meertens. Voor die tijd werden nieuwe leden door Jules de Fretes opgevangen en de eerste weken begeleid totdat ze zelf hun weg binnen de club wisten te vinden.  

‘Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het is om als nieuweling een club binnen te komen en als mijn vrouw me niet keer op keer had meegesleept was ik denk ik ook afgehaakt’, vertelt Lucas Meertens. ‘Tennis is een individuele sport en bij bijvoorbeeld teamsporten zoals voetbal zit je meteen in een team, dan gaat het allemaal min of meer vanzelf, bij tennis is dat niet zo. Toen ben ik eens gaan onderzoeken wat het percentage afvallers onder nieuwkomers is en daaruit bleek dat landelijk gezien 30% in de eerste drie jaar afvalt en bij ons was dat 50%”. Lucas is een plan gaan schrijven en samen met Jules de Fretes en Jaap Sikkens hebben ze de commissie B&W (zoals ze dat zelf gekscherend noemen) opgezet.

Zo was er voor de Coronatijd elke woensdag een beginners tossavond. Inmiddels is dat veranderd in een tossavond voor niveau 8/9. Daarnaast werden door het hele jaar heen speciale kennismakingsavonden gehouden om nieuweling te informeren over alle zaken rondom tennis en het clubhuis. Verder werd door de heren bekeken waar een nieuw lid behoefte aan had. ‘Zo hebben we veel jongens die na het competitie seizoen van de voetbal bij ons komen tennissen. Die hebben enorm balgevoel en draaien binnen de kortste keren overal in mee. Waar iemand die nog nooit een balsport heeft gedaan een langere aanloop nodig heeft’, legt Jules uit. Jaap Sikkens beaamt dit volmondig. ‘Zo’n iemand nemen we mee de oefenkooi in om eerst heel rustig een bal tegen de muur te slaan, om gevoel te krijgen met bal en racket. Ik vind het dan heel leuk om meteen de techniek bij de basis goed aan te leren want anders krijg je onherroepelijk blessures.’ Vandaar dat het traject waarin zij nieuwe leden begeleiden vier weken duurt, omdat het dan tijd is om verder te werken aan techniek en tactiek onder deskundige leiding van onze tennisleraren Rendy en Sven.  

Binnenkort wordt de commissie uitgebreid met een aantal nieuwe vrijwilligers en ze zijn benieuwd naar nieuwe frisse ideeën. Nu de meeste Corona regels zijn versoepeld kunnen de activiteiten voor nieuwe leden ook weer opgepakt.