Sponsor van de maand augustus la Dolce Vita

Deze maand zetten we Gio Giarratana, trotse eigenaar van Siciliaans specialiteiten restaurant la Dolce Vita en tevens hoofdsponsor van het gelijknamige dubbel toernooi, in de spotlights. Gio is geboren op Sicilië en komt uit een geslacht van wijnboeren. De jongere generatie had andere plannen en stapte niet in de voetsporen van opa en vader Giarratana, Zijn twee broertjes zijn advocaat en Gio trok met zeventien jaar de wijde wereld in op zoek naar avontuur. In Spanje zette hij zijn eerste bedrijf op en in de jaren negentig kwam hij naar Nederland en opende la Dolce Vita.

Wat maakt Sicilië zo bijzonder?  
‘Sicilië is de enige plek op aarde waar drie continenten qua culturen samensmelten. De geschiedenis is voor de Siciliaan zo zwaar en turbulent geweest dat zij echte levensgenieters zijn geworden want ze wisten nooit wat de dag van morgen zou brengen. Al in 300 voor Christus bouwden ze prachtige huizen alsof ze onsterfelijk zijn, maar ze leven als of het hun laatste dag is’, legt Gio met charmant Italiaans accent uit.

Verschilt de Siciliaanse keuken veel van de Italiaanse?
Absoluut. De erfenis van de culturen waar Sicilië toe heeft behoord vind je nog steeds terug in de Siciliaanse keuken. Het is eigenlijk wel te vergelijken met Noord-Italië. Daar heeft de westkant invloeden van de Franse keuken, waar in het oosten de keuken meer Duitse accenten heeft. De Toscaanse keuken is gekleurd door de manier van eten bereiden zoals de Etrusken dat deden. In onze keuken gebruiken we graag komijn en neem bijvoorbeeld de aubergine. Dat is een Aziatische groente die zij geïntroduceerd hebben op Sicilië. Het allerbelangrijkste is denk ik wel het gebruik van goede producten, want goed en puur eten is het lekkerst en gezondst. Vier keer per jaar gaat hij terug, deels voor zaken en inkoop betreffende de olijfolie, koffie en wijn maar ook om zijn familie te bezoeken. Want zoals het een echte Siciliaan betaamt, komt familie op nummer één. ‘Als ik aankom en bel een beetje rond met familie dan zit ik de andere dag met 85 man aan tafel. De voorbereiding loopt als een geoliede machine waar iedereen zijn taak kent, zo pellen de kinderen de knoflook, weer een ander doet de groente. Heb je een citroen of sinaasappel nodig dan trek je die gewoon van de boom’. Zo beeldend als Gio het kan vertellen, maakt dat je meteen een beeld krijgt van zo’n zwoele zomeravond in een wonderschoon Italiaans landschap met veel gelach, goed gezelschap en perfect, eerlijk en lekker eten.

Wat moet de Ommenaar echt proeven in la Dolce Vita?
‘Dat ze een echt Siliciaans gerecht gaan eten. Dan hebben we het niet over pizza’s maar bijvoorbeeld onze lamskotteletjes en truffelsaus, die zijn echt subliem’. Uren kan hij volpraten over de ambachtelijke bereiding van bijvoorbeeld een goede pasta. ‘Het draait altijd om de details’ en daar wil Gio zijn gasten graag mee verwennen. Om de maaltijd te completeren kun je bij Gio kiezen uit een indrukwekkende wijncollectie van 1500 verschillende soorten wijn die hij zelf heeft samengesteld en veelal van eigen producenten of familiewijngaarden komt. Niet gek natuurlijk als je weet dat hij uit het geslacht komt van wijnboeren en de wijnkennis hem met de paplepel is ingegoten. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een avondje te genieten van ‘la Dolce Vita’ in oer-Hollands Ommen.   

La Dolce Vita is gevestigd aan de Varsenerpoort 13 in Ommen