Coronamaatregelen

04 mei 2021


 Coronamaatregelen tot en met 4 juli

Het coronavirus houdt Nederland nog steeds in zijn greep. De maatregelen in de sport blijven van kracht en het kabinet ziet op dit moment geen ruimte om meer versoepelingen toe te staan. Voor volwassenen vanaf 27 jaar is wedstrijden spelen volgens de routekaart pas mogelijk vanaf 7 juli. Er is nu weinig perspectief op eerdere versoepelingen en wijzigingen in het stappenplan om officiële competities te organiseren. Daarom heeft de KNLTB besloten dat de Voorjaarscompetitie tennis en padel voor senioren niet door gaat en wordt verschoven naar het najaar onder de naam KNLTB Competitie 2021. De jeugdcompetitie (Tenniskids, Junioren en jeugd padelcompetitie) kan misschien in verkorte vorm nog wel doorgaan met 5 speeldagen vanaf 28 mei. We verwachten in de week van 11 mei, na de volgende persconferentie hier duidelijkheid over te kunnen geven.

Naar verwachting is in het najaar de hele sport weer open en kan het clubleven worden hervat. Kantines en terrassen zijn dan pas open en is het weer mogelijk om een volledige competitie te spelen. Met de verplaatsing van de competitie naar het najaar hopen we recht te kunnen doen aan de voor tennissers en padellers bekende en geliefde competitiesfeer zoals we die kennen van de Voorjaarscompetitie.

Toernooien

Het huidige openingsplan en het gebrek aan perspectief op eerdere versoepelingen betekent ook dat alle open senioren toernooien t/m 4 juli worden geannuleerd. De optie voor de open jeugdtoernooien en Junioren Tour houden we open, wellicht kunnen deze vanaf eind mei wel doorgaan.

Tennis en padel in mei/juni

Om in deze periode tegemoet te komen aan de toenemende wens van spelers om naast vrij spelen en trainen ook meer onderlinge vriendschappelijke wedstrijden op de club te spelen, kunnen verenigingen gebruik maken van diverse tools. Zo biedt de KNLTB Match app de mogelijkheid om via KNLTB Poultje wedstrijden in poulevorm te spelen, zowel in enkel- als dubbelvariant. Op deze
manier kunnen spelers toch wedstrijdritme kunnen opdoen. Spelers kunnen zich aanmelden en worden automatisch ingedeeld in een wedstrijdschema. Ook laddercompetities zijn te organiseren via de KNLTB Match app alsmede via de ClubApp of soortgelijke alternatieven. Zorg dat er vooraf een speelafspraak wordt gemaakt met maximaal 4 personen, een baan wordt gereserveerd en na het spelen direct het park wordt verlaten. Op deze manier blijft er ondanks de coronamaatregelen veel mogelijk.

Voor het overige:

 • Publiek is niet toegestaan.
 • Het clubhuis, kleedkamers en douches zijn dicht.

 

 --------------------------------------------------------------------------------------

Verlenging coronamaatregelen t/m 20 april, vanaf 31 maart avondklok vanaf 22.00 uur

Het kabinet heeft aangekondigd dat de huidige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus van kracht blijven t/m 20 april. Alleen de avondklok gaat naar 22.00 uur. Wat betekent dit voor ons:

tennis met 4 personen op een baan buiten blijft toegestaan;

het clubhuis en de kleedkamers blijven gesloten;

het spelen van wedstrijden is verboden;

de avondklok gaat vanaf 31 maart een uur later in, vanaf 22.00 uur. Dit betekent dat tennis in de avond langer mogelijk is, zolang je zorgt dat je om 22.00 uur thuis bent;

ook zullen de trainingen tot later door kunnen gaan.

Geen clubkampioenschappen en activiteiten start seizoen

De clubkampioenschappen, die verplaatst waren naar een mogelijke datum in april halen we uit de activiteitenkalender, evenals de activiteiten rondom de start van het nieuwe seizoen.

Klussen dag

De traditionele klussen dag, die verplaatst was naar een mogelijke datum in april, wordt definitief geschrapt. De verschillende klussen zijn goed in beeld en wat anders ingericht dan voorgaande jaren en zullen binnen de afzonderlijke commissies opgepakt worden. Het gaat hierbij om de clubhuiscommissie (alles in en rond het clubhuis inclusief terras), de baancommissie (alles op en rond de banen) en de tuincommissie (de tuinen en het gras)

Voorjaarscompetitie/Pinkstertoernooi nog twijfelachtig

De KNLTB geeft aan, dat het spelen van club overstijgende wedstrijden in de routekaart van de overheid pas staat bij situatie risiconiveau 1 (waakzaam). Voorlopig ziet de KNLTB het doorgaan niet gebeuren, want we zitten nog in risiconiveau 4 (zeer ernstig). Er wordt daar nu intern gekeken wat te gaan doen met de competitie en toernooien en daar zal volgende week over gecommuniceerd worden naar de verenigingen. Wij zullen iedereen daar direct over informeren.

------------------------------------------------------------------------------------------

CORONAMAATREGELEN (16 MAART)

Het kabinet heeft maandagavond aangekondigd dat de huidige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus van kracht blijven, maar dat enkele kleine aanpassingen mogelijk zijn. Tennis met 4 personen op een baan is dus weer toegestaan. Voorwaarde is wel dat spelers van 27 jaar en ouder 1.5 meter afstand van elkaar houden. Voor jeugd en jongvolwassenen tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, zonder maximale groepsgrootte en zonder 1.5 meter afstand te houden.

De lockdown inclusief de avondklok blijft tenminste gelden t/m dinsdag 30 maart. Op dinsdag 23 maart maakt het kabinet de balans op en wordt bekend hoe het verder gaat in de periode na 30 maart.

Wat betekent dit voor tennis?

Gewijzigde maatregelen vanaf 16 maart

 • Volwassenen vanaf 27 jaar mogen tennissen met maximaal 4 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Dubbelen mag dus, bij voorkeur in 2 vaste koppels van 2 personen; houd altijd 1.5 meter afstand tot het andere koppel en je medespeler. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan, dus geen interne competities.
 • Voor trainingen met volwassenen vanaf 27 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 4 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Alleen buiten.

Maatregelen die worden verlengd

 • Jeugd en jongvolwassenen tot en met 26 jaar mogen spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden. Interne wedstrijden op de club zijn toegestaan.
 • Er worden geen (officiële) wedstrijden zoals competities en toernooien gespeeld.
 • Publiek is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
 • De avondklok geldt van 21.00 tot 4.30 uur.

------------------------------------------------------------------------------------------

CORONAMAATREGELEN (3 maart 2021)

Gewijzigde maatregelen vanaf 3 maart

 • Jeugd en jongvolwassenen tot en met 26 jaar mogen spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden. Dubbelen is voor hen mogelijk. Ook interne wedstrijden op de club zijn toegestaan.

Maatregelen die worden verlengd

 • Volwassenen vanaf 27 jaar mogen tennissen en padellen met 2 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Alleen enkelspel is dus toegestaan. De rijksoverheid staat dubbelen met 4 personen uit 1 huishouden wel toe.
 • Voor trainingen met volwassenen vanaf 27 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Alleen buiten.
 • Tennis- en padel in een binnenaccommodatie is niet toegestaan, ook niet in een blaashal.
 • Er worden geen (officiële) wedstrijden zoals competities en toernooien gespeeld.
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
 • Publiek is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
 • De avondklok geldt van 21.00 tot 4.30 uur.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

Het kabinet heeft strenge maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt weer, de druk op de zorg neemt toe. Om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken en de verspreiding van het virus een halt toe te roepen gaat Nederland weer in een lockdown.

Het zijn harde maatregelen, die de samenleving en ook de sport hard raken. Maar het is nodig, want veiligheid en gezondheid staan voorop en alleen samen krijgen we het virus onder controle.

De maatregelen gelden van dinsdag 15 december t/m dinsdag 19 januari. Op 12 januari komt het kabinet met informatie over de periode na 19 januari.

Wat betekent dit voor tennis?

 • Volwassenen vanaf 18 jaar mogen tennis spelen met 2 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Alleen enkelspel is dus toegestaan.
 • Voor trainingen geldt maximaal 2 volwassenen op een baan buiten (excl. trainer).
 • Jeugd t/m 17 jaar mag spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
 • Publiek is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Het bestuur, 15 december 2020

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

CORONAMAATREGELEN (Aanscherpingen per 14 oktober 2020)

Het kabinet heeft dinsdag 13 oktober extra maatregelen aangekondigd om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. De horeca moet sluiten, de maximale groepsgrootte wordt teruggebracht en amateursportwedstrijden zijn verboden.
Het doel van alle maatregelen is het aantal reisbewegingen, het sociale verkeer en het aantal contacten tussen mensen drastisch te verminderen. Het kabinet roept mensen dan ook op contacten te beperken en zoveel mogelijk thuis te blijven.


Wat betekent dit voor het tennissen bij TCO?

 • de KNLTB heeft besloten om per direct de Najaarscompetitie 2020 te beëindigen, zowel voor de jeugd als de senioren. Dit geldt ook voor reguliere open toernooien en Junioren Tour toernooien.
 • het blijft mogelijk om vrij te tennissen en te trainen, zowel buiten op de eigen vereniging of binnen in een hal
 • georganiseerde (interne) wedstrijden voor groepen zijn niet toegestaan, dit betekent dat de Laddercompetitie en interne Toss helaas niet toegestaan zijn
 • trainingsgroepen van 8 personen zijn mogelijk, zolang deze duidelijk zichtbaar in 2 groepen van 4 spelers (met 1,5 meter afstand) gescheiden zijn op 2 banen en de groepen nietgemengd worden. Dit geldt voor volwassenen vanaf 18 jaar (dit is exclusief trainer), er geldt geen groepsgrootte onder de 18 jaar.
 • naast de reeds gesloten kantine zullen nu ook de douches, kleedkamers en toiletten gesloten zijn. Het invalide toilet is voor noodgevallen toegankelijk
 • het gebouw is alleen open voor het afhangen, lichten aan/uitzetten en eventueel gebruik maken van EHBO-benodigdheden en invalide toilet
 • publiek is op het gehele park niet toegestaan

Deze laatste 6 maatregelen gaan in vanaf 14 oktober om 22:00 uur.

Neem bij het spelen de volgende regels in acht:

 • altijd 1,5 meter afstand houden op de baan
 • geen fysiek contact
 • zeker bij dubbelspel altijd minimaal een racketlengte afstand op de baan, ook als dat betekent dat je soms een bal moet laten gaan
 • ga niet samen op een bankje zitten
 • geef geen high fives
 • wisselen met de klok mee
 • bij het verlaten van de kooi, ook 1,5 meter afstand houden
 • ga na het vrij spelen/ trainen direct naar huis

Al deze maatregelen zijn een aanscherping op het eerder verstuurde protocol van 29 september jongstleden. Ondanks al deze beperkende maatregelen willen we jullie toch veel tennisplezier toewensen. Hopelijk leidt dit ertoe dat we over 4 weken meer bewegingsvrijheid krijgen.

14 oktober 2020
Het bestuur TCO

Nieuwscategorieën